Cum sa alegem paharele pentru vin e o adevarata bataie de cap daca nu avem cunostinte in domeniu. Insa daca vei cunoaste ce-i elementa...

Tipuri de pahare

Cum sa alegem paharele pentru vin e o adevarata bataie de cap daca nu avem cunostinte in domeniu. Insa daca vei cunoaste ce-i elementar vei intelege si vei putea sorta cu usurinte paharele pentru diferite bauturi.


Paharele de vin sunt sufletul pereche in procesul servirii si al degustarii. Paharul completeaza degustarea, facand-o mai placuta si mai bogata in savoare. In ceremonia servirii vinului, trebuie aliniate toate astrele, dar totul incepe de la paharul potrivit.
Asadar, sa vedem ce pahar folosim atunci cand servim diferite tipuri de vin:






Pentru vinul rosu e nevoie de un pahar cu un pantec cat mai mare si cu o deschidere mica Aromele intense ale vinului rosu trebuie sa aiba o cale de iesire cat mai permisiva astfel incat sa cucereasca prin bogatia gustului, dar si a mirosului. Cu cat mai larga baza, cu atat mai mult poate degustatorul sa se invaluie in aromele bogate ale vinului rosu. Mai mult, paharul de vin rosu a fost gandit cu o deschidere mare astfel incat sa faciliteze accesul aerului, declansator de arome. Fie ca e vorba de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, tineti minte: pahare mari, gura larga.

Vinul alb se serveste in pahare mici cu o deschidere cat mai stramta. Paharele in forma de “U” sunt cele in care trebuie sa turnati vinul alb. Astfel, aromele stau intr-un loc compact mai mult timp si vinul nu-si pierde din savoare. De asemenea, un bol mai stramt inseamna ca vinul poate sa-si pastreze temperatura rece mai usor. Fie ca e vorba de Sauvignon Blanc, Riesling sau Chardonnay, optati pentru un pahar cu o cupa stramta astfel incat sa faceti o inchisoare pentru arome.

Paharele pentru sampanie sunt deja o emblema, nu e nevoie sa le descriem si nici sa le cautam pe harta veselei. Sunt inalte, au o deschidere mica si sunt tare elegante. Motivul: fiind un vin spumant, sampania nu trebuie sa-si piarda bulele si e nevoie de un pahar care sa le tina la loc ferit alaturi de aroma.




Vinurile dulci se servesc in pahare mici cu o cupa mica, astfel incat inghititurile sa nu copleseasca degustatorul cu nivelul de dulce. Guri mici si repezi, asta e cheia vinurilor dulci si a perechii lor de sticla.





Aceasta este doar imaginea de ansamblu in discutia despre compatibilitate vin – pahar de vin. Pentru fiecare tip de vin mai exista niste subspecii de pahare pentru care v-ar trebui o vitrina speciala si multa rabdare la spalatul vaselor. Dar, pentru adevaratii pasionati, nimic nu ar trebui sa stea in calea servirii vinului ca la carte.

O schema mai explicativa ar fi cea de mai jos:



0 comentarii:

Daca ai intrebari, sugestii, pareri, nu ezita sa-mi scrii :)